25jan2013; Strenge winter en dan watervogels van het laatste wak wegjagen. De BBQ buurt Andijk.

Afgelopen week heeft het erg hard gevroren hier.
Jammer genoeg zijn er dan weer mensen die hun honden op de weinige nog open zijnde wakken afsturen, om er de watervogels uit te jagen.

Los lopende Hond jaagt op vogels bij wak in ijs. Sadistisch, aangezien deze man precies de gevolgen ervan voor de watervogels kent. Maar hij zegt “er alleen maar last van” te hebben. En met de wild levende dieren heeft hij “niets te maken”. Ook niet met de ratten die je van het achtergebleven voedsel vervolgens heel snel krijgt, klaarblijkelijk.
Overigens zijn het vooral Meerkoeten die hier opgejaagd worden.


Om het schaatsen hoeven ze het niet te doen.

In Andijk zijn meer dan genoeg sloten. Allemaal geschikt om te schaatsen. En bovendien valt over 2 dagen (zondag) de dooi in. Dat zeggen de weerberichten al bijna de hele week.
Maar dat ene stuk dat ik dan probeer open te houden en waar ik de beesten een beetje de winter probeer door te slepen (met name waterhoentjes gaan hard in aantallen achteruit en de IJsvogel is al helemaal verdwenen), daar moeten de fijnste van mijn buurtgenoten nu juist hun honden los laten.
Hebben ze ook nog de moed om te zeggen dat ze zelf niks doen, maar dat de hond het doet. Of de dochter.


Zojuist weer een hond langs het wak wezen jagen. Deze keer een kleine langharige poedel. Alle watervogels zijn verjaagd, want het beest komt ook over het ijs heen naar ze toe. De bijbehorende dame doet dit, ondanks onze bezwaren, dagelijks 2x en doelgericht; recht op het wak af met de hond, en als de watervogels in paniek gevlucht zijn, dan keert ze meteen weer om om naar huis terug te gaan of het dier aan de voorzijde van de woningen, over de dijk, op de normale manier uit te laten.

Aan de andere kant is het ook zo, dat ze heel goed lijken te weten dat het niet klopt wat ze doen. Zodra ik in reactie op de paniek-geluiden naar het wak ga en zo iemand ziet mij opeens, dan keert men snel om en gaan de andere kant op verder.
Ga ik er niet naar toe, dan kan het zo maar gebeuren dat zo’n hond opeens in mijn achtertuin staat. Via het ijs over het beton door onze achterpoort, de tuin in. Waar het beest een reuze paniek bij mijn eigen eenden veroorzaakt. Toen dat schattige langharige poedeltje dat presteerde heb ik die erf afgejaagd, natuurlijk, bij mijn dieren weg.
(Roept de honden-uitlaatser vanaf de andere kant van de sloot nog “Hee, dat mag niet !”
“?? Wat mag niet. Je hond wegjagen niet ? Wat doet dat beest hier bij de wakken dan. Watervogels wegjagen, of niet soms.” )

Was die hond aangelijnd geweest, dan had dat niet kunnen gebeuren.

’t Is dat deze mensen zelf al hebben aangegeven dat ze willen dat wij hier vertrekken, anders hadden we nog gedacht dat het hun echt om de wild levende dieren gaat.
Bijna dagelijks een dikke hondendrol voor de brievenbus op de stoep is de herinnering aan de verstandhouding met de buurt.

Zou toch wel eens willen weten wie dat nu precies doet. Die enorme drollen voor onze brievenbus draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *