Het Grondwaterpeil.


Meneer X heeft begin 2018 een dagvaarding aan mij en mijn man doen toekomen. Op 30 januari 2019 was daar een zitting voor. De rechter wilde van allebei partijen horen hoe een en ander in elkaar stak. Daar hoorde ik dat meneer X mij er van verdacht in mijn eentje het grondwaterpeil te hebben verhoogd. Of verlaagd. Ik zou terug moeten zoeken wat hij bedoelde.
Ik hoop niet dat er mensen in dit dorp zijn die dat verhaal voor waar aan nemen, want je zou er qua intelligentie niet al te best op staan als je een dergelijke bewering nog zou geloven ook.
Waarom niet, omdat er in heel Nederland pompen en molens nodig zijn om het grondwaterpeil te veranderen. Ik zou dat dus ook niet voor elkaar kunnen krijgen zonder dergelijke machines. Laat staan dat ik dat op een klein oppervlak van 754 vierkante meter kan.
.
Dus kom op nou, mensen. Zo simpel zijn we hier niet. Toch zeker.
.
Maar er is wel iets aan de hand met het grondwater op de plek waar mijn man en ik wonen, en de aangrenzende erven.
Voordat ons huis hier gebouwd werd zat er op deze plek, achter de dijk, namelijk een wiel. Een oude dijkdoorbraak waar een meertje was ontstaan.
Om dit huis te bouwen is dat wiel kennelijk gedempt.
Maar, zoals alle bewoners van dit adres gemerkt moeten hebben; het bleef hier vochtig in huis. Hoe dat kwam werd rond 2004 door het HoogHeemraadschap ontdekt.
Er kwam nog altijd kwelwater onder de dijk door. Precies op de plek van Dijkweg nummer A en de adressen ernaast.
.
Omdat dat kwelwater mogelijk werd gemaakt door een zwakke plek in de dijk, een laag zand in plaats van klei, heeft het HHNK daar damwanden in de dijk in getrild. ‘Zodat de dijk bij hoogwater en bijzondere omstandigheden niet kan gaan schuiven’.
En opeens werd het droog. Moest je vaker sproeien. Verdwenen de salamanders. En klonk de grond in van de erven waar geen of weinig planten stonden.
.
En zo zit het in werkelijkheid met dat deel van de flauwe kul die er over mij en mijn man verspreid wordt.
.